wtorek, 17 czerwca 2014

Kuchnia narodowa jako element kultury

Polska kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Niektórzy uważają, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama fraza "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na bulionie z kostki, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich kuchniach tak się gotuje. Jednak NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską.

Polskie tradycyjne dania są dziedzictwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. hummus z ciecierzycy
Wpis inspirowany jest również ciecierzyca przepis
hummus z ciecierzycy - to całkiem niezłe
Więcej informacji także tutaj hummus z ciecierzycy
Więcej informacji także tutaj hummus pasta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz