Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien ją znać. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba dań duszonych, na bazie wina.
Jest także zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. przepis na burgery z indyka
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: blog kulinarny - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Więcej informacji także tutaj burgery z indyka
Na temat blog kulinarny to też niezłe źródło
Na ten temat napisali także na przepis na burgery z indyka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz