wtorek, 18 lutego 2014

O kuchni francuskiej

Jedzenie to przyjemność. Wygląda, jak następny cytat a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo powszechnego przekonania o prawdziwości wyżej wymienionej kwestii, ludzie coraz rzadziej o tym pamiętają. burgery z indyka przepis

I spożywają po to, by zaspokoić głód, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). W miejscach, gdzie jedzenie jest przyjemnością, gdzie wyszukane dania są celebrowane, ludzie są zdrowsi i szczęśliwsi. Tak jest na przykład we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą licznych kuchni narodowych, do prostych i lekkich nie należy. Wiadra wina, deski kalorycznych serów, mnóstwo czerwonego mięsa. A jednak - Francuzi należą do najszczuplejszych europejskich nacji. Ba, naukowcy dawno to zjawisko opisali - to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to - tyle wina, kalorycznych potraw, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia... brzmi na przepis na zawał. A działa zupełnie odwrotnie - choroby serca i układu krążenia występują we Francji znacznie rzadziej, niż w pozostałych państwach. Co jest kluczem? Moim zdaniem sposób jedzenia, brak presji czasu przy przygotowaniu potraw i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się "na raz".

Tak, więc pamiętajmy - jedzenie to przede wszystkim przyjemność!Podobny temat również burgery z indyka przepis Polecam również burgery z indyka przepis Na temat burgery z indyka przepis to też niezłe info Na temat burgery z indyka przepis to też niezłe info

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz