piątek, 14 lutego 2014

Historia kuchni polskiej

Nasza kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na bulionie z kostki, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych domach tak się gotuje. Ale NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską. żurek śląski przepis

Polskie tradycyjne potrawy są bogactwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. żurek śląski przepis - to całkiem niezłe Na temat żurek śląski przepis to też niezłe źródło żurek śląski przepis - tekst jest OK Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj żurek śląski przepis - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz