środa, 26 lutego 2014

Kuchnia narodowa jako element kultury

Nasza kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na bulionie z kostki, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich domach tak się gotuje. Jednak NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską. Blog kulinarny

Nasze tradycyjne dania są bogactwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. Na temat Blog kulinarny to też niezłe źródło Wpis inspirowany jest również Blog kulinarny Blog kulinarny - to całkiem niezłe Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: Blog kulinarny - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz