czwartek, 8 maja 2014

Jaka jest kuchnia francuska?

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy różnych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. przepis na ratatouille
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: blog kulinarny - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Wpis inspirowany jest również ratatuj przepis
ratatouille przepis też jest ciekawie opisany temat
ratatuj przepis - tekst jest OK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz